Особливості оволодіння основними технічними прийомами гри у волейбол учнів 4-5 класів упродовж навчального року - Прозар, М. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
У статті подані результати дослідження опанування рухо- вими вміннями і навичками гри у волейбол учнів 4-5 класів за- гальноосвітніх навчальних закладів м. Кам’янець-Подільський. Дослідження проводили з жовтня 2015 року по квітень 2016 року. У відповідності до чинної програми з фізичної культури для уч- нів 5-9 класів було визначено комплекс тестових випробувань, які п’ятикласники здають після завершення вивчення модуля «Волейбол» (основні технічні прийоми гри у волейбол). Зокрема обрали тести такого спрямування: стійка волейболіста; розмі- щення та перехід гравців на майданчику; пересування у стійці волейболіста; передача м’яча двома руками зверху над собою: стоячи на місці із накидання самостійно, після відскоку від сті- ни, у парах; прийом-передача м’яча двома руками знизу на місці: із накидання самостійно, після відскоку від стіни, із накидання партнером. Результати дослідження засвідчили можливість учнів 4 кла- сів (дівчаток, хлопчиків) опановувати основними технічними прийомами гри у волейбол на рівні кращим, аніж п’ятикласни- ки. Так, якщо на початку навчального року показники у тестових випробуваннях дівчаток 4 класів у середньому відповідав почат- ковому і середньому рівням то наприкінці з дев’яти показників, сім відповідали достатньому і лише два початковому рівням. Не дивлячись на те, що учениці 5 класу на початку дослідження у загальному краще виконували тестові випробування, наприкін- ці у них лише суттєво покращилися три показники. У хлопчиків 4 класів протягом навчального року покращилися чотири показ- ники, а хлопців 5 класів лише – два.