Стан соціально-психологічної та фізичної адаптованості 7-8 річних школярів - Омельяненко, І. О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Школярі потребують перманентної діагностики соціаль- но-психологічної та фізичної адаптованості для попередження ймовірних труднощів у навчанні, формуванні особистості, фі- зичному та психічному розвитку, стані здоров’я. Превентивні дії педагога визначаються індивідуальними особливостями соці- ально-психологічної адаптованості школярів. Результати дослі- дження показують ставлення 7-8 річних школярів до навколиш- нього світу, оточуючих його людей і самого себе (школи, сім’ї, вулиці, власного Я) з урахуванням віку школярів другого класу, їх статевих особливостей та належності до основної та підготов- чої медичних груп. Характеризуються рівні соціально-психоло- гічної адаптованості та подаються кількісні показники адаптова- них, дезадаптованих та неадаптованих 7-8 річних школярів. По- казані результати фізичної адаптованості молодших школярів.