Розвиток фізичних якостей школярів старших класів - Кузьменко, І.О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
У статті висвітлені результати розвитку фізичних якостей учнів 10–11-х класів загальноосвітньої школи за показ- никами бистроти, сили, гнучкості, координаційних здібностей, витривалості та швидкісно-силових якостей. Представлений аналіз показників у статевому, віковому аспектах та співставлен- ня з відповідними нормами. Аналіз даних у статевому аспекті виявив, що результати хлопців кращі, ніж дівчат, за винятком показників нахилу тулуба вперед із положення сидячи та ста- тичної рівноваги. Порівнюючи показники фізичної підготовле- ності учнів 16–17-ти років у віковому аспекті, слід відмітити, що з віком спостерігається тенденція до покращення результатів. Порівняння отриманих результатів з відповідними нормами по- казало, що вони відповідають «середньому» рівню.