ПСИХОЛОГІЧНА СУМІСНІСТЬ В ЖІНОЧІЙ ГРУПОВІЙ АКРОБАТИЦІ - Марчук, В.М.; Марчук, Д.В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2016)
Проблема психологічного забезпечення підготовки спортсменів постійно знаходиться у полі зору тренерів і вчених. Проте багато питань залишаються на сьогодні невирішеними, зокрема, комплектування жіночих групових складів в спортивній акробатиці. Питання організації трійок ніким не заперечується і, більш того, визнаються проблемами першорядної ваги, але рішення їх на практиці ще нерідко здійснюється методом проб та помилок. Якщо подібний спосіб був, в якійсь мірі, допустимий у минулому, то сьогодні він абсолютно неприйнятний. Практика показує, що більшість жіночих трійок формується без урахування індивідуально-психологічних особливостей спортсменів, що достатньо часто приводить до негативних взаємостосунків, підвищення емоційної напруженості, конфліктних ситуацій, частої змінюваності партнерів або повної розкомплектації складу. В зв’язку з цим однією з важливих задач психологічного забезпечення тренувального процесу жіночих трійок є облік індивідуально-психологічних особливостей майбутніх партнерів при комплектуванні складів.