ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ СПОРТИВНОГО ОРІЄНТУВАННЯ В ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ - Березовський, В.А. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2016)
У статті із застосуванням комплексу взаємопов’язаних методів дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної літератури та документальних матеріалів; педагогічні; антропометричні, фізіологічні, психодіагностичні, психофізіологічні методи дослідження; методи оцінки рівня соматичного здоров’я; методи математичної статистики виявлено ефективність впровадження засобів спортивного орієнтування в процес фізичного виховання учнів старших класів. Дослідження проводилося на базі загальноосвітньої школи № 108 смт. Коцюбинське. У формувальному експерименті прийняло участь 52 учня 10 класів старшої школи. Встановлено достовірне (р<0,01) збільшення середньостатистичних результатів, які характеризують когнітивні функції як у дівчат так і у хлопців. Виявлено достовірне покращення (р<0,05) у учнів ЕГ показників самопочуття активності, настрою. Спостерігалась позитивна динаміка функціональних показників та показників фізичної підготовленості.