Оцінка задоволеності студентів фізкультурно-оздоровчими послугами на спортивних об'єктах закладу вищої освіти - Андрєєва, Олена; Степанюк, Вадим; Бишевець, Наталія; Дудко, Михайло; Жовтенко, Євгеній; Залойло, Ілона; Кузнєцов, Валерій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оцінки рівня задоволеності здобувачів вищої освіти фізкультурно-оздоровчими послугами, що відіграють важливу роль у підтримці фізичного та психоемоційного стану студентської молоді. Достатній рівень залученості до рухової активності та позитивний досвід користування такими послугами сприяють формуванню здорового способу життя. Однак наявність організаційних, методичних і мотиваційних бар’єрів може знижувати ефективність їх впровадження, що потребує наукового аналізу та розробки рекомендацій щодо їх усунення. Мета дослідження – визначити рівень задоволеності студентів фізкультурно-оздоровчими послугами, встановити чинники, що впливають на цей показник, та розробити пропозиції щодо підвищення якості та доступності таких послуг у закладах вищої освіти. Методи. У дослідженні взяли участь 172 здобувачі вищої освіти, які заповнили адаптований варіант анкети оцінки якості фізкультурно-оздоровчих послуг із застосуванням модифікованої шкали SQAS. Також було використано опитувальник SF-36 для оцінки показників якості життя студентів. Психометричний аналіз підтвердив високу надійність та валідність застосованих методик. Результати. Дослідження засвідчило, що ключовими факторами задоволеності студентів є якість матеріально-технічної бази, компетентність персоналу, доступність та зручність послуг, а також наявність індивідуального підходу. Аналіз отриманих даних вказав на необхідність покращення інфраструктури, підвищення рівня кваліфікації фахівців і впровадження адаптованих програм фізкультурно-оздоровчої активності, що враховують специфіку студентської аудиторії. Висновки. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення освітніх та рекреаційних програм у закладах вищої освіти, що сприятиме підвищенню рівня залученості студентів до рухової активності та покращенню їхнього фізичного й психоемоційного здоров’я.