Виявлення мотивації людей похилого віку до занять різними видами рухової активності - Скалій, Олександр; Мулик, Катерина; Горбенко, Олександр; Скалій, Тетяна; Абдула, Наталія (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2024)
Рухова активність має дуже важливий вплив на самопочуття та здоров’я людей похилого віку. Регулярні заняття фізичними Вправами покращують якість життя, зменшують ризик виникнення різних хвороб та уповільнюють процеси старіння. Стаття присвячена мотивації осіб похилого віку до занять руховою активністю. Мета дослідження – визначити мотивацію до занять різними видами рухової активності людей похилого віку України та Польщі. Методи. У досліджені використано теоретичний аналіз науково методичної літератури, педагогічні, соціологічні методи дослідження та методи математичної статистики. Дослідження проводилися на базі Інституту спорту і фізичної культури Університету економіки в Бидгощі (Польща) та Харківської державної академії фізичної культури (Україна). В експерименті брали участь 120 (по 30 чоловіків і жінок з України та Польщі) осіб похилого віку (середній вік склав 66.12 ± 2.98 років). Результати. В результаті аналізу анкетування людей похилого віку з’ясовано переваги у виборі різних видів рухової активності чоловіків та жінок, які мешкають у Польщі та Україні. В ході вивчення мотивації до занять руховою активністю людей похилого віку виявлено, що основними мотивами є поліпшення стану здоров’я, спілкування з друзями та підтримання фізичної форми. Висно вки. Встановлено, що в Польщі найпоширенішими видами рухової активності серед людей похилого віку є плавання, скандинавська ходьба, оздоровчий туризм та їзда на велосипеді; в Україні перевагу надають тим самим видам рухової діяльності окрім їзди на велосипеді, що пов’язано з недостатньо розвинутою інфраструктурою та технічним забезпеченням в Україні. Визначено мотиви занять фізичною активністю людей похилого віку. Так, пріоритетними виявились оздоровчо-рекреаційні, комунікативні та профілактичні.