Вивчення впливу стретчинга на ефективність силового тренування «full body» і відновлення у жінок середнього віку - Samoliuc, Olga; Cheban, Tatiana (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2024)
В даному дослідженні було вивчено вплив стретчинга на ефективність силового тренування «full body» і на процес відновлення після неї у жінок 45-50 років. Передбачалося, що застосування занять стретчингом в день відпочинку між основними силовими навантаженнями може чинити помітний вплив на показники фізичної підготовленості (здатності до виконання контрольних тестів на швидкість, силу, гнучкість) і на ступінь відновлення (чуттєве сприйняття у вигляді бажання займатися і ступінь м’язового болю) у жінок середнього віку, що займаються фітнесом. Мета дослідження – вдосконалення методики оздоровчих занять фізичними вправами силової спрямованості з жінками середнього віку. Завдання дослідження: аналіз актуальних досліджень в області методики проведення силових тренувань і тренувань на гнучкість з жінками середнього віку; розробка програми занять стретчингом для жінок 45-50 років; оцінка впливу додаткових занять стретчингом на показники сили, швидкості, гнучкості і на чуттєве сприйняття після силового тренування у жінок 45-50 років. Висновки: регулярні 40-хвилинні заняття стретчингом, що містять динамічні активні вправи і використовуються в дні відпочинку між силовими тренуваннями за програмою «full body» жінками 45-50 років протягом 8 місяців роблять позитивний вплив на показники сили, гнучкості, швидкості рухів. Також даний підхід до чергування силового навантаження і стретчинга може бути ефективним для відновлення після інтенсивних силових тренувань. В експериментальній групі були зафіксовані достовірні позитивні зміни в наступних тестах: присідання зі штангою (p<0.01), підтягування на перекладині (p<0.01), нахил вперед (p<0,01), жим штанги від грудей (p<0.05), розуміння прямих ніг у висі (p<0.05), м’язовий біль і обмеженість рухів (p<0.01), бажання виконувати силові вправи (p<0.01).