Основні умови підвищення педагогічної праці вчителів фізичного виховання польських шкіл - Вільчковський, Едуард; Пасічник, Володимир (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2014)
У статті розглянуто основні умови, від яких залежить успішна педагогічна праця вчителя фізичного виховання та викладання предмету «Фізичне виховання» у школі. Розкрито переваги та проблеми впровадження у Польщі ступенів кваліфікації вчителя (Кар та вчителя), у розрізі суспільно-господарчої та освітньої трансформації польського суспільства в Європейський Союз, прогрес у створенні сприятливих умов для підвищення їх педагогічної майстерності, а також покращенні матеріального положення польських педагогів у країні.