Особливості психофізіологічних характеристик дітей 7-9 років, які займаються водними лижами - Омельченко, Олена; Корчагіна, Ксенія; Могильний, Ігор (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2023)
В останні роки воднолижний спорт набуває все більшої популярності в Україні та світі. Не дивлячись на те, що воднолижний спорт не є олімпійським видом спорту, він є дуже популярним. Міжнародні змагання, які проводяться у воднолижному спорті – Чемпіонати Європи та Чемпіонати світу. Етап початкової підготовки у воднолижному спорті припадає на вік 7-9 років. Саме цей вік є дуже важливим для визначення психофізіологічних особливостей дітей, які починають займатись воднолижним спортом. Мета дослідження полягала у визначенні та аналізі психофізіологічних характеристик дітей 7-9 років, які займаються водними лижами. Матеріали та методи дослідження. Під час проведення дослідження використано методи теоретичного аналізу та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний аналіз, тестування психофізіологічних показників з використанням програмно-апаратного комплексу «БОС-тест». Результати. За результатами проведеного дослідження встановлено, що у спортсменів воднолижників визначено загальний рівень реакції як середній. Встановлено рівень якості (безпомилковості) діяльності, швидкодії і стабільності реакції нижче середнього. Позначено, що рівень точності реакції спортсменів відносно їх віку оцінюється також нижче середнього. Висновки. Виявлені відмінності психофізіологічного стану дітей 7-9 років, які займаються воднолижним спортом можуть мати прогностичне значення та бути використані для відбору та подальшого спортивного вдосконалення в цьому виді спорту.