FUNCTIONAL TRAINING OF SAMBO WRESTLERS DURING THE PREPARATION PERIOD AT THE STAGE OF SPORTS SPECIALIZATION - Такіі, Денис; Самолюк, Ольга; Чебан, Тетяна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2023)
Етап спортивної спеціалізації в боротьбі самбо характеризується зниженням частки загальної фізичної підготовки і збільшенням ролі спеціальних вправ в навчально-тренувальному процесі борця. На фоні збільшення обсягу та інтенсивності завдань, можуть зростати ризики формування спортивних результатів. Рухова база стає мізерною, а стереотипні рухі нерідко призводять до травм. У свою чергу, існує необхідність модернізації навчально-тренувального процесу в боротьбі самбо, збільшуючи функціональність вправ. Даний підхід спрямований на збереження здоров’я спортсмена і підвищення якості фізичної та технічної підготовки спортсменів. Мета дослідження – вивчити вплив функціонального тренінгу в підготовчому періоді на показники фізичної та технічної підготовки самбісток на етапі спортивної спеціалізації. Результати дослідження. Визначено основні принципи функціональної підготовки борців самбо, що полягають у застосуванні низькоінтенсивних вправ, що підвищують мобільність суглобів, сили пріоритетних м’язових груп, координації рухів і спритності. Завдання повинні ускладнюватися і оновлюватися протягом сезону. Був проведений педагогічний експеримент за участю 24 спортсменок, що займаються боротьбою самбо. Висновок. 1. Вправи функціонального тренінгу повинні відображати основні рухові завдання борців самбо, повинні бути багатосуглобовими, різноманітними, координаційно складними. 2. Модель функціональної підготовки самбісток 11-13 років включає мобільність, стабільність і контроль рухів борця. 3. Експериментально доведено, що застосування в підготовчому періоді підготовки самбісток 11-13 років на етапі спортивної спеціалізації вправ з високою функціональною цінністю має більш виражений ефект на показники фізичної і технічної підготовки спортсменів, на відміну від традиційної методики, заснованої на великих обсягах фізичного навантаження і високоінтенсивних вправах.