Вплив соціальних мереж на розвиток фізичної культури і спорту - Бондаренко, Ірина; Сергієнко, Юрій; Конопляник, Олег; Тарасова, Ганна; Бондаренко, Олег (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Спостерігаються протиріччя між сучасним розвитком соціаль[1]них мереж та відсутністю системи знань про вплив мереж на рухову активність і спортивний менеджмент. Спостерігається не[1]достатній рівень підготовленості спеціалістів у галузі спорту до участі у професійних соціальних мережах. Мета: визначення впливу соціальних мереж у розвитку фізичної культури, фізичної реабілітації та спорту. Матеріал і методи: методи аналізу нау[1]кових джерел, анкетування. В опитуванні взяли участь студенти Чорноморського національного університету імені Петра Могили (n=91). Результати. Було з’ясовано, що на участь у соціальних мереж студенти факультету фізичного виховання і спорту (n=35) витрачають від 10 % до 90 % від загального часу перегляду. Як вважає 80 % студентів (спеціальність 017 «Фізична культура і спорт») та 92 % (спеціальність 227 «Фізична терапія, ерготерапія») найпопулярнішою соціальною мережею визначено YouTube. YouTube з професійною метою також переглядає 96,4 % першо[1]курсників ((n=56).Про соціальну професійну мережу LinkedIn 8,6 % студентів факультету фізичного виховання і спорту зазначили, що взагалі не знайомі з цією мережею. Більшість студентів (74,3 %) схвалило б впровадження курсу з користування LinkedIn, вважаючи, що це допоможе в підвищенні кваліфікації. При опитуванні сту[1]дентів, які навчаються за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» було з’ясовано, що 28 % респондентів вважає, що соціальні мережі можуть позитивно вплинути на розвиток екстремальних видів спорту. На думку 40 % студентів, можна підвищити рівень кваліфікації в галузі спорту. Можливість використання мереж в якості наукового методу зазначило 68 % респондентів. Слід зазначити, що більшість студентів факультету (80 %) відзначають вагому роль соціальних мереж у підвищенні рівня мотивації до занять спортом. Висновки: 1) Увага молоді в соціальних мережах до екстремальних видів спорту призводить до збільшення змагань та розвитку цих видів. 2) Вченими відмічено, що участь у соціальних мережах сприяє підвищенню рівня мотивації до систематичних занять фізичною активністю, спортом, хоча деякі результати досліджень стверджують протилежне, що потребує подальших досліджень; 3) Визначено вплив соціальних мереж на вдосконалення про[1]фесійної підготовки фахівців в галузі спорту; рекомендовано проводити курси з користування професійною мережею LinkedIn. 4) Аналіз соціальних мереж стає сучасним методом наукових досліджень (доступ, користування мережами). 5) Використання соціальних мереж можуть стимулювати розвиток спортивного менеджменту, дозволяє підвищити рівень популяризації спор[1]тивних об’єктів та ефективність їх управління.