Вплив авторської програми на швидкісні якості під час навчання плавання у військовому пенталлоні - Романчук, Сергій; Лотоцький, Ігор; Одеров, Артур; Климович, Володимир; Байдала, Василь; Лесько, Орест; Ліщук, Василь (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
Популярність прикладного військового спорту в сучасному світі, його інтенсивна комерціалізація та професіоналізація, а також постійно висока політична значимість успіхів спортсменів призвели за останні роки до формування та вдосконалення високоефективних систем підготовки спортсменів. Про це свідчить безліч наукових досліджень, які стверджують, що результати міжнародного рівня доступні лише у виняткових випадках, обдарованих спортсменів з яскраво вираженими природними нахилами. досягнень у певному виді спорту (Платонов, 2013; Шинкарук, 2013; Романчук та Арабський, 2019) або змогли реалізувати їх у процесі тривалого вдосконалення (Красова, 2012). Мета дослідження – покращити процес навчання плавання військових бійців п’ятиборства та визначити педагогічні методи контролю рівня розвитку сили, щоб поступово інформувати про функціональний стан організму спортсменів з метою відбору кандидатів у збірні команди. Матеріал: Збільшення спортивних результатів у військовому п’ятиборстві вимагає постійного вдосконалення багатьох положень щодо техніки тренування. Практика спортивного тренування висуває нові варіанти побудови навчально-тренувального процесу та потребує їх удосконалення. У статті описано метод визначення рівня розвитку сили військового п’ятиборства, за допомогою якого можна відбирати кандидатів до національних команд з п’ятиборства в умовах недостатніх навчальних та матеріальних ресурсів (відсутність перешкод), а результати вправ представлено та проаналізовано (Александров І. С., 1970; Варакін А. П., 1983). Результати: За результатами випробування експериментальної технології було зафіксовано значне поліпшення підготовленості до міцності у досліджуваній групі. Різниця між випробувальною та контрольною групами дуже значна з точки зору максимальної тяги на суші та динамометрії зап’ястя, що в свою чергу підтверджує ефективність використання спеціальних вправ для спеціальних спрямованості у військовому п’ятиборстві (Одеров А., Романчук С., Федак С., Кузнєцов М., Петрук А., Дунець-Лесько А. та ін. (2017)).