ПІДХОДИ СЬОГОДЕННЯ ДО ФОРМУВАННЯ В ШКОЛЯРІВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ - Підлісна, Валентина (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2009)
В умовах складного економічного становища, яке склалося в Україні, соціальних струсів виховання духовно здорових учнів, навчання їх здорового способу життя як необхідної умови розвитку стало однією з найгостріших проблем сучасної школи. Ефективним шляхом виходу з такого становища, як показав досвід інших країн світу, є валеологічна та медико-педагогічна освіта школярів. Пріоритетними напрямками реформування освіти є забезпечення в кожному навчальному закладі гуманістичного підходу до дитини, відповідних умов для розвитку фізично та психічно здорової особи, запобігання пияцтву, наркоманії, насильству, що негативно позначаються на здоров“ї дитини [2]. Необхідним шляхом реалізації цього завдання є створення і розвиток системи валеологічної освіти в більшій мірі, яка б передбачала розробку основних положень та умов здорового способу життя, методику їх упровадження, набуття та засвоєння школярами [1].