ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ШКОЛИ: НАВЧАННЯ, ВИХОВАННЯ ТА РОЛЬ ВЧИТЕЛЯ У ЦЬОМУ ПРОЦЕСІ ПРИ ЗАНЯТТЯХ З ДІТЬМИ-ПІДЛІТКАМИ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Весельський, Генріх (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2009)
Автор статті зосереджує увагу на проблемах щодо навчання і виховання, з якими зіштовхуються як вчителі, так і учні, особливо діти підліткового віку, «важкі» діти і гіпермобільні діти. Цей вік тому й називається важким, бо таїть у собі масу небезпек. Тому вчитель фізичної культури повинен знати і вивчати їх індивідуальні особливості, розуміти мотиви їх поведінки, бути обережними у спілкуванні – приймати їх такими, якими вони є, не «тиснути» на дитину своїм авторитаризмом, не воювати з нею, а розуміти і поважати як особистість. Пам’ятати, що цим дітям потрібна особлива увага, підтримка, розуміння і корекційна допомога з боку вчителів і дорослих.