ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ХЛОПЦІВ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Банах, В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
Вивчали зміну значень показників фізичної підготовленості хлопців при використанні чинного змісту фізичного виховання під час першого року навчання в закладі вищої освіти. Мета дослідження полягала у визначенні ефективності фізичного виховання у закладі вищої освіти в аспекті поліпшення фізичної підготовленості хлопців. Матеріал і методи. У дослідженні взяло участь 100 хлопців, вік яких із початком дослідження знаходився у межах 17–18 років. У цих хлопців протягом першого року навчання в ЗВО вивчали показники основних кондиційних якостей та деяких виявів координації. Для цього були використані загальноприйняті у практиці фізичного виховання та рекомендовані багатьма дослідниками тести, що, крім цього, також відповідали чинним метрологічним вимогам. Результати. Використовуючи наявні нормативи оцінки встановили, що на початку навчання фізична підготовленість хлопців 17–18 років відповідає низькому рівню. Протягом навчального року розвиток усіх досліджуваних рухових якостей залишається на досягнутому раніше рівні, а саме низькому. Висновок. Одержані дані свідчать про необхідність модернізації нормативів оцінки фізичної підготовленості хлопців та недостатню ефективність фізичного виховання, що реалізується у закладі вищої освіти в аспекті вирішення завдання з поліпшення фізичної підготовленості хлопців, які належать до основної медичної групи та систематично не займаються обраним видом спорту.