Передумови виникнення і розвиток фізичного виховання на території України в епоху палеоліту - Алєксєєв, Олександр (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
Знання історії виникнення і розвиток фізичного виховання є фундаментом подальшого розвитку і необхідною умовою формування освіченої людини. У статті подано результати дослідження в процесі якого було встановлено, що передумовами виникнення і розвитку фізичного виховання на території України в епоху палеоліту були такі причини: біологічна потреба людини в руховій активності; умови життя; підвищення свідомості первісної людини; розвиток магічних обрядів і вірувань.