ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД У ФІЗИЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ ФУТБОЛІСТІВ НА ЕТАПІ ПОЧАТКОВОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ - Василюк, В.; Ярмощук, О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Консерватизм державної системи, необґрунтований режим тренувальної та змагальної діяльності, недосконалі критерії оцінки ефективності праці спортивної організації й тренерського складу й низка інших причин не дозволяють раціонально побудувати систему багаторічної підготовки спортивного резерву для професійного футболу. Аналіз сучасного стану з питань фізичної підготовки футболістів показав, що підготовка абсолютно певним чином залежить від змісту, об’єму і інтенсивності тренувального навантаження. Отже, тренувальний процес повинен будуватися з розрахунком на передбачувану тенденцію в динаміці рівня фізичної підготовленості гравців. Мета дослідження полягала у обґрунтуванні диференційованих навантажень з урахуванням соматотипу та ігрової спеціалізації гравців для удосконалення фізичної підготовленості юних футболістів 12–14 років. В експерименті прийняли участь 22 футболістів віком 12–14 років, які займаються за програмою другого етапу спеціалізованої підготовки в Дитячо-юнацької спортивної школи «Верес» м. Рівне. У роботі розкрито актуальні проблеми тренувального процесу футболістів на етапі початкової спеціалізації. Досліджено проблему класифікованого підходу до фізичної підготовки футболістів на початковому етапі. Висвітлено поняття об’єму і інтенсивності тренувального навантаження. Визначено особливості етапу початкової спеціалізації юних футболістів, фізичні якості та показники їх розвитку. Розкрито структуру та зміст тренувального процесу юних футболістів у групах спеціалізованої базової підготовки з врахуванням їхнього соматотипу. Здійснено порівняльний аналіз фізичної підготовленості підлітків, методики оптимізації тренувальних навантажень футболістів на етапі початкової спеціалізації. Представлено обґрунтування структури багаторічного процесу підготовки футболістів на початковому етапі.