CONTENT OF THEORETICAL TRAINING OF STUDENTS IN NON-AUDITING STUDIES OF PHYSICAL EDUCATION CLASSES - Osinchuk, V.; Gavrilenko, M.; Nezgoda, S.; Pavlos, A. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
У статті розглянуто питання позааудиторних занять із фізичного виховання у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження обумовлена об’єктивною необхідністю підвищення ефективності фізичного виховання студентів під час навчання в університеті. Комплексне використання усіх форм фізичного виховання, широкого спектру методів і прийомів набуття теоретичних знань задля забезпечення ефективного фізичного виховання студентів закладів вищої освіти акцентують досліджувану проблему. Мета дослідження: виявлення та обґрунтування змістовного наповнення теоретичної підготовки студентів у позааудиторних формах занять з фізичного виховання. Матеріал та методи. В основу дослідження покладено використання комплексу загальнонаукових теоретичних методів: аналіз, систематизація, узагальнення, порівняння різних поглядів на досліджувану проблему, узагальнення даних науково- методичної та спеціалізованої літератури. Результати. Сформовано концептуальні підходи процесу предметного наповнення теоретичної підготовки з урахуванням наявних теоретичних та емпіричних даних. На основі результатів наукового пошуку визначено перспективні напрями дослідницьких підходів до вирішення виявлених проблем у процесі оволодіння теоретичними знаннями із фізичного виховання студентами під час навчання. Змістовне наповнення теоретичної підготовки студентів у позааудиторних формах занять з фізичного виховання скеровано на формування ціннісних орієнтацій студентської молоді набуття навичок здорового способу життя та забезпечення істотного підвищення рівня освіченості студентів з питань збереження свого стану здоров’я. Висновки. Визначено, що перспективним напрямом вирішення проблематики ефективності фізичного виховання є оволодіння студентами теоретичними знаннями, як мотиваційного чинника до занять у позааудиторних формах? що має теоретичне і практичне значення для підвищення ефективності цього процесу у закладах вищої освіти.