ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЙ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Коваль, О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Одним із найважливіших завдань фізичного виховання у закладі вищої освіти є забезпечення формування необхідного рівня фізичного розвитку студента. Вирішення цього завдання на сучасному етапі не може бути достатньо ефективним без подальшого вдосконалення системи фізичного виховання, без вивчення проблем мотивації до систематичних занять фізичною культурою. Формування мотивації до розвитку фізичної активності у студентської молоді складний і системний процес, який охоплює багато компонентів. Мета дослідження – розглянути проблему мотивації до занять фізичними вправами, проаналізувати фактори, які визначають потреби, інтереси й мотиви включення студентів у фізкультурну діяльність. Матеріал і методи дослідження. У досліджені взяли участь студенти першого курсу факультету української філології та журналістики і студенти першого курсу факультету іноземної філології. Для визначення рівня стану мотивацій до занять фізичною культурою нами проведено анкетування. Анкета включала комплекс запитань, за допомогою яких можна установити мотиви до занять фізичними вправами та ставлення студентів до форм фізичної активності. Результати дослідження. Встановлено, що мотивація відіграє провідну роль у залученні до фізичної активності, а її характер формує відповідне ставлення до здорового способу життя. Більшість студентів (82%) розуміють значення фізичної активності у формуванні здорового способу життя та фізичному розвитку, 76 % студентів відвідують регулярно заняття з фізичної культури. Обґрунтовано важливість застосування особистісно орієнтованого підходу до проведення занять з фізичної культури, необхідність налагодження взаємовідносин між викладачем та студентами на демократичних та гуманних засадах. Вказано на необхідність залучення студентів до самостійних і спеціально організованих спортивних занять у позанавчальний час, зокрема у навчальних секціях спортивного виховання із обраних видів спорту. Таке бажання виявили 58% опитаних студентів.