ХАРАКТЕРИСТИКА СРЕДСТВ И МЕТОДОВ УПРАВЛЕНИЯ ПОДГОТОВКОЙ В ГОДИЧНОМ ЦИКЛЕ ГРЕБЦОВ - Гамалицкий, К.; Гамалицкая, Г. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Стаття присвячена огляду основних аспектів планування річного циклу підготовки спортсменів у веслуванні академічному. Розглянуто сутність застосування вправ, які використовуються на кожному етапі підготовки спортсмена до змагань. Проаналізовано роблеми вибору засобів і методів планування. З’ясування особливостей підготовки веслувальників дозволить внести корективи в індивідуальну підготовку спортсменів. Виявлено закономірності методики планування і програмування найважливіших завдань, які вирішуються на певному етапі підготовки. Ефективність керування підготовкою спортсменів у веслуванні академічному значною мірою залежить від урахування всіх чинників, що істотно впливають на спортивне вдосконалення, значну роль серед яких відіграють індивідуальні резервні можливості організму, стан здоров’я, здатність переносити високі тренувальні і змагальні навантаження, психологічні і соціальні особливості, побут спортсменів. Вивчення сторін підготовленості в аспекті збереження досягнень спортсменами пов’язане із застосуванням системного підходу до вивчення проблеми річного циклу підготовки, що дозволяє виявити взаємозв’язки між ключовими сторонами підготовки, визначити характерні риси для завершального етапу спортивного вдосконалення, з’ясувати умови, що зумовлюють його ефективність. Необхідність подібних досліджень продиктована також тим, що в більшості циклічних видів спорту, у тому числі й у веслуванні академічному, значно збільшилася кількість змагань у сезоні, що ускладнює раціональне планування тренувального процесу.