ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ БАСКЕТБОЛІСТІВ У ПІДГОТОВЧОМУ ПЕРІОДІ В УМОВАХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Касьян, А. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Індивідуалізований підхід у командних ігрових видах спорту пов’язаний з об’єктивними труднощами. З огляду на це, доцільніше використовувати диференційований підхід, який полягає в розподі- лі спортсменів на групи за різними ознаками та застосування до цих груп засобів і методів підготовки, адекватних типологічним власти- востям тих, хто займається. Мета дослідження полягала в експери- ментальному обґрунтуванні ефективності розробленої програми фі- зичної підготовки баскетболістів студентських команд в підготовчому періоді на основі диференційованого підходу. Методи й організація дослідження. В дослідженні взяли участь 12 кваліфікованих баскет- болістів студентської команди. В роботі використовувалися наступні методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педа- гогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математич- ної статистики. Результати та висновки. Високі коефіцієнти варіації в результатах тестування баскетболістів на початку дослідження під- твердили думку про необхідність застосування диференційованого підходу до фізичної підготовки гравців. Враховуючи вихідний рівень фізичної підготовленості гравців було сформовано три групи, для кожної з яких були розроблені тренувальні програми – для розвитку швидкісних і швидкісно-силових здібностей, для розвитку швидкісної витривалості та комплексну тренувальну програму. Наприкінці педа- гогічного експерименту статистично достовірне (р<0,05) покращення зафіксовано в результативності виконання таких тестів як стрибок у висоту з місця (на 2,9 %), човниковий біг 2х40 м (на 3,1 %), швидкісне ведення (на 2,4 %). Отже, достовірне покращення більшості показни- ків фізичної підготовленості та, разом з тим, зменшення коефіцієнтів варіації до 6,4-8,1 %, порівняно з початковими результатами, свідчить про ефективність впровадження запропонованої програми для фі- зичної підготовки баскетболістів студентської команди на основі ди- ференційованого підходу.