Динаміка функціональних показників у хлопців із різними соматотипами між 15 і 16 роками - Сцісловський, С. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Протягом двох навчальних років, а саме на початку навчання у десятому та одинадцятому класах, вивчали зміну функціональ- них показників хлопців. При цьому, аналіз одержаних даних від- бувався з урахуванням їхніх соматотипів. Виявлено певні схожі тенденції, але більшою мірою – особливості зміни досліджува- них показників. Одержані дані дозволили встановити в хлопців із кожним наявним соматотипом функціональні можливості, які у випадку цілеспрямованого впливу зростуть на найбільшу ве- личину, порівняно з іншими показниками.