ХАРАКТЕРИСТИКА ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЮНИХ ГАНДБОЛІСТОК 10 – 14 РОКІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОВОЛОДІННЯ НИМИ ОСНОВНИМИ ТЕХНІЧНИМИ ПРИЙОМАМИ ГРИ - Прозар, М.В.; Райтаровська, І.В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2016)
У статті подані результати дослідження показників фізичного стану юних гандболісток 10 – 14 років Антонінської дитячо- юнацької спортивної школи, та особливості оволодіння ними основними технічними прийомами гри у гандбол. У результаті педагогічного однорічного констатувального експерименту виявлено недостатній рівень розвитку функціональних показників. Зміна показників фізичної підготовленості юних гандболісток 10 – 14 років відзначалася певними особливостями, що полягали у покращенні, погіршенні чи відсутності суттєвої зміни значень певних показників. Щодо показників технічної підготовленості то отримані дані засвідчили наступне. На початку дослідження рівень оволодіння технічними елементами гри у гандбол засвідчив. Із 5-ти технічних елементів на середню оцінку юні гандболістки виконали чотири технічні елементи. І лише один технічний елемент – кидок м’яча зігнутою рукою зверху в стрибку з відстані 9-ти метрів у задані кути воріт юні гандболістки 10 – 14 років виконали на низьку оцінку. Наприкінці дослідження оцінки за виконання технічних елементів покращилися й характеризувалися такими особливостями. Високі оцінки юні гандболістки отримали за виконання передачі м’яча зігнутою рукою зверху з відстані 3-х метрів за 20 с та ведення м’яча з обведенням стійок. На середні оцінки дівчата виконали такі технічні елементи як: семиметровий штрафний кидок (по 3 кидки у кожен з кутів); кидок м’яча зігнутою рукою зверху на максимальну дальність та точність; кидок м’яча зігнутою рукою зверху в стрибку з відстані 9-ти метрів у задані кути воріт.