Фізична активність і дзюдо в адаптації вимушених українських мігрантів у США - Черепєхіна, Ольга; Рудченко, Володимир; Синявський, Вадим (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку ефективних стратегій психофізіологічної адаптації українських громадян, які опинилися в умовах вимушеної міграції через війну, а також інтеграції спортивних практик, зокрема дзюдо, як засобу підтримки ментального здоров’я, соціальної взаємодії та тілесного відновлення в новому середовищі. Повномасштабна війна в Україні призвела до різкого зростання кількості мігрантів, включно з ветеранами спорту, які вимушено змінили країну проживання. В нових соціокультурних умовах постає потреба не лише у фізичній реабілітації, а й у психосоціальній адаптації спортсменів, що опинилися в умовах стресу, втрати спільнот і необхідності віднайдення ідентичності. Мета дослідження – визначити вплив систематичних занять дзюдо під керівництвом україномовних тренерів-емігрантів на психофізіологічний стан та соціальну адаптацію вимушених українських мігрантів у США. Методи дослідження. У дослідженні взяли участь 204 особи віком від 21 до 58 років, вимушені українські мігранти, 102 особи – експериментальна група – регулярно займаються дзюдо у спортивних клубах США, 102 особи контрольна група. Опитувані заповнили SF-36 Health Survey (Short Form) та IPAQ-SF (International Physical Activity Questionnaire – Short Form). Результати дослідження. Встановлено позитивний вплив систематичних занять дзюдо на психофізіологічний стан і рівень соціальної адаптації учасників в умовах вимушеної міграції. Програма тренувань, що поєднувала елементи внутрішньої дисципліни, дихальних практик та тілесно-ментальних модулів, виявилася ефективною навіть для осіб без попереднього професійного спортивного досвіду. Висновки. Запропонований підхід до поєднання дзюдо як тілесної практики з методами самоспостереження і психорегуляції може стати інструментом соціальної адаптації та підтримки психофізичного здоров’я серед українських мігрантів. Такий підхід має потенціал для подальшої інтеграції в програми фізичної реабілітації та соціальної підтримки під час адаптації вимушених українських мігрантів у США.