Вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих веслярів при використанні різних режимів тренувальних навантажень - Омельченко, Олена; Солодка, Оксана; Шацьких, Володимир; Вороний, Владислав; Гурчіані, Джімшері; Кусовський, Олександр; Бондаренко, Олег (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2025)
В статті розглянуто особливості використання різних режимів тренувальних навантажень для вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості веслярів. З’ясовано, що використання різних режимів тренувальних навантажень позитивним чином вплинуло на вдосконалення фізичних якостей атлетів. Покращення зазнали витривалість, силова витривалість, силові якості. Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально перевірити методику вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих веслярів при використанні різних режимів тренувальних навантажень. Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел, педагогічний аналіз і спостереження, педагогічний експеримент, педагогічне тестування, моніторинг тренувальної діяльності. Результати. Встановлено, що під час розвитку та вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості веслярів було використано різні режими тренувальних навантажень. Режими тренувальних навантажень було розподілено наступним чином: 50 % тренувань планувалось в анаеробному алактатному режимі енергозабезпечення, 25 % об’єму було відведено для тренувань в аеробному режимі енергозабезпечення, 25 % для тренувань в аеробно-анаеробному режимі енергозабезпечення. Висновки. Проведене дослідження показало, що розвиток та вдосконалення сили та силових якостей, швидкості, координації та витривалості відіграє важливу роль на етапі спеціалізованої базової підготовки у веслуванні. Розроблена експериментальна методика вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості веслярів мала позитивний ефект щодо покращення фізичних якостей. Завдяки використанню трьох блоків тренувальних режимів рівень спеціальної фізичної підготовленості веслярів, а саме витривалості, силової витривалості та силових якостей покращився.