MASAŻ JAKO WSPOMAGANIE ODNOWY BIOLOGICZNEJ W SPORCIE - Bąkowicz, Michał (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2014)
Artykuł dotyczy roli masażu wspomagającego odnowę biologiczną w sporcie. dzięki zastosowaniu różnego rodzaju zabiegów odnawiających, głównie fi zykoterapii i kinezyterapii. Po zakończeniu leczenia badani sportowcy mogli powrócić do uprawianej przez nich dyscypliny sportu. W dzisiejszych czasach bez odpowiedniego wspomagania procesów treningowych nie jest możliwe odniesienie spektakularnego sukcesu, bez trwałego uszczerbku na zdrowiu. Celem badań było określenie roli i przydatności masażu w sporcie.