Відтермінований ефект експериментальної розробки з фізичного саморозвитку дівчат під час навчання у військовій академії - Слюсарчук, Віктор (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Дані джерел інформації засвідчують актуальність розв’язання проблеми, що стосується забезпечення діяльності дівчат – майбутніх офіцерів зі здійснення фізичного саморозвитку, причому як під час, так і після завершення навчання у закладі вищої військової освіти. Мета дослідження – визначити ефективність експериментальної розробки з формування готовності дівчат – майбутніх офіцерів до фізичного саморозвитку після припинення її використовувати в зв’язку із завершенням навчання у військовій академії. Матеріал і методи дослідження. Поставленої мети досягали використанням комплексу таких методів дослідження: аналізу, систематизації – для опрацювання джерел інформації, а для одержання необхідних емпіричних даних – психодіагностичного тестування (тест Л. Бережнова «Рефлексія на саморозвиток», адаптована версія опитувальника Т. Елерса «Мотивація до успіху»), педагогічного експерименту (констатувальний етап), математичної статистики. У дослідженні взяли участь 18 дівчат – офіцерів 23,5±0,3 років, які здійснювали професійну діяльність за фахом, але до цього одним роком раніше входили до складу експериментальної групи, що використовувала авторську розробку. Результати. Використання розробки сприяло підтриманню протягом одного календарного року значень показників, які характеризували спроможність дівчат здійснювати: фізичний саморозвиток; самооцінку якостей, що забезпечують такий розвиток; стан сформованості мотиваційно-ціннісного компонента готовності до вказаного розвитку. Про це свідчив результат вивчення зазначених показників: їхні значення практично не відрізнялися від одержаних одразу після завершення експерименту. Висновок. Одержані дані засвідчують високу ефективність та дієвість експериментальної розробки у вирішенні завдання з формування готовності дівчат – майбутніх офіцерів здійснювати фізичний саморозвиток на високому рівні. У зв’язку з цим доцільно використовувати пропоновану розробку під час фізичного виховання дівчат – майбутніх офіцерів у військовій академії та самостійно після її завершення.