Фізична підготовленість кваліфікованих волейболісток в підготовчому періоді загальнопідготовчого етапу - Прозар, Микола; Костантинова, Жанна; Якушева, Юлія; Комарова, Тетяна; Кужель, Микола; Хомовський, Олександр; Цимбалістий, В’ячеслав; Балан, Сергій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Фізична підготовленість волейболісток відіграє неабияку роль у досягненні максимальних цілей як особистих, так і командних. Визначну роль у належній фізичній підготовленості відіграє вдалий підбір засобів та методів в підготовчому періоді загальнопідготовчого етапу. Мета дослідження полягала у визначені стану розвитку рухових якостей, що входять до складу загальної та спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих волейболісток. Матеріал і методи дослідження. Використовуючи узагальнення, систематизацію, аналіз літературних та документальних джерел, сформували теоретичну базу дослідження; педагогічні методи дослідження, а саме: педагогічне спостереження, педагогічне тестування, констатувальний педагогічний експеримент використовували для точного виконання пропонованих тестових випробувань, вияву рівня загальної та спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих волейболісток; методи математичної статистики використали для опрацювання отриманих емпіричних даних. Базою дослідження був волейбольних клуб «Добродій-медуніверситет-ШВСМ», який в сезоні 2021–2022 приймає участь у ХХХІ чемпіонаті України з волейболу серед жіночих команд суперліги. Загалом у дослідженні взяли участь 20 волейболісток. Результати. З 16-ти тестових випробувань для вияву рівня загальної та спеціальної фізичної підготовленості суттєво покращилися лише два, а саме «Стрибок угору з місця» та «Нахил вперед сидячи», в обох випадках отримані результати були достовірно вірогідними (р˂0,01). Дещо покращилися сім тестових випробувань: «Стрибок у довжину з місця», «Стрибок угору з розбігу», «Човниковий біг 3х10 м», «Біг 30 м», «10-ти секундний біг на місці», «Кидок набивного м’яча у стрибку», «Згинання та розгинання рук в упорі лежачи» (р˂0,05). Мали не значну тенденцію до покращення п’ять тестових випробувань: «Стрибок у висоту з розбігу із діставанням мітки», «Стрибок у висоту з місця із діставанням мітки», «Човниковий біг 5х6 м», «Біг «ялинкою» 92 м», «5-ти хвилинний біг», отримані результати були достовірно невірогідними (р>0,05). Висновок. Процес удосконалення розвитку фізичних якостей у сучасному спорті вищих досягнень потребує постійного вдосконалення. Отримані результати дослідження свідчать про те, що рівень розвитку рухових якостей кваліфікованих волейболісток напряму залежить від адекватних засобів та методів, які були використані тренерським штабом у підготовчому періоді загальнопідготовчого етапу