Ефективність експериментальної розробки у формуванні мотивації здобувачів вищої освіти до фізичної активності у позаавдиторний час - Банах, Володимир (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Інформація літературних джерел засвідчила необхідність розв’язання проблеми, що стосується формування мотивації здобувачів вищої освіти до фізичної активності у вільний від навчання час. Мета дослідження – визначити ефективність експериментальної розробки з формування мотивації дівчат до фізичної активності в позаавдиторний час під час першого року навчання у закладі вищої освіти. Матеріал і методи дослідження. Досягнення мети дослідження забезпечували використанням комплексу методів, зокрема аналізу, систематизації, педагогічного експерименту, соматометрії і соматоскопії, сфігмоманометрії, пульсометрії, динамометрії, спірометрії, антропометрії, усного опитування, математичної статистики. У дослідженні взяли участь 117 дівчат (41 з експериментальних груп і 76 з контрольних) віку в межах 17,8±0,6 років та які були представницями різних соматотипів за схемою діагностики Штефко-Островського в модифікації С. Дарської. Результати. Використання дівчатами експериментальних груп авторської розробки сприяло поліпшенню значно більшої кількості досліджуваних функціональних показників і досягнення суттєво вищих результатів, аніж при використанні традиційного підходу до оцінювання показників фізичного стану. Висновок. Одержані дані свідчать про ефективність експериментальної розробки у поліпшенні функціональних показників дівчат-першокурсниць та опосередковано – у формуванні в них внутрішнього типу мотивації до здійснення фізичної активності у вільний від навчання час. У зв’язку з отриманими результатами вважаємо за доцільне використовувати апробовану експериментальну розробку у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти, а також як засадниче положення методичної системи персоналізації цього педагогічного процесу.