Ефективнісь нетрадиційніх методів лікування та реабілітації дітей із частими захворюваннями органів дихання в умовах закладу дошкільної освіти - Костик , Любов; Темерівська, Тетяна; Богданюк, Антоніна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
Мета: довести ефективність використання нетрадиційних методів лікування та реабілітації дітей хворих на хронічний бронхіт в умовах дошкільної установи. У експерименті брали участь діти спеціалізованого закладу дошкільної освіти, спецмедгрупа дітей 6–7 років, які часто хворіють бронхітами. Враховувались наступні показники: частота дихання, серцевих скорочень, життєва ємність легень, проби із затримкою дихання на вдиху та видиху, глибина дихання. Дітям з метою профілактики загострень хронічних запальних захворювань бронхів і легенів проводили фітотерапію, рухову активність та дихальну гімнастику, сольову терапію, яка покращує крово- і лімфообіг у легенях та плеврі, що сприяє активізації регенеративних процесів. Одне із основних завдань профілактики хронічного бронхіту у дітей полягає в тому, щоб підняти опірність організму, укріпити його захисні і компенсаторні пристосовні механізми. Результати дослідження вказують на значні позитивні зміни у кардіореспіраторній системі дітей з хронічним бронхітом. Регулярні заняття сприяли покращенню рівня функціональних можливостей серцево-судинної та дихальної систем дошкільників. У дітей були вірогідно кращі значення частоти серцевих скорочень, дихання, вищі показники проби із затримкою дихання, показники глибини дихання вкінці експерименту. Висновки. Доведено, що фізична реабілітація дітей із хронічними бронхітами суттєво покра- щила якість їхнього життя, знизила ризик прогресування захворювання. Проведений профілактично-оздоровчий експери мент вказує на ефективність запропонованих форм рухової активності, сольової терапії, фітотерапії в реабілітаційному процесі. Значно покращилося відвідування дітьми дошкільного закладу, що свідчить про зміцнення здоров’я дітей, покращення їх імунітету, підвищилася працездатність і активність вихованців