Сучасні тенденції розвитку веслування у світі - Бондаренко, Ірина; Кураса, Геннадій; Сергієнко, Юрій; Конопляник, Олег; Головаченко, Іван; Дзюбан, Оксана (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
У результаті досліджень визначено, що підготовка фахівців в галузі фізичної культури потребує вдосконалення та врахування основних тенденцій, які спостерігаються в світі щодо розвитку веслування. Мета: підвищення рівня професійної підготовки фахівців у галузі фізичної культури і спорту шляхом дослідження сучасних тенденцій розвитку веслувальних видів спорту. Матеріал і методи: методи систематизації та узагальнення даних сайтів спортивних федерацій з веслування (IFC, FISA), правил змагань, нормативних документів. Проаналізовано зміни в Правилах змагань (2019 р.) з веслування у приміщенні, прибережному веслуванні, паравеслуванні та параканое. Узагальнено дані щодо Правил змагань з веслування на SUP-борді, які набувають чинності з січня 2022 р. В результаті аналізу міжнародного інформаційного бюлетеню з академічного веслування вивчалися ключові показники ефективності роботи FISA за 2019 р. Результати. Спостерігається розвиток веслування у приміщенні, збільшується кількість учасників чемпіонатів світу; визначено перспективу впровадження для віртуальних тренувань та змагань. Прибережне веслування розвивається в багатьох регіонах, використовуються в країнах, в яких відсутні природні умови для занять та змагань академічним веслуванням. Спостерігається розвиток видів веслування, які поєднуються з іншими видами спорту: каное-поло, каное з вітрилами, серфінг Waveski. Визначено потужний розвиток адаптивного спорту: параканое, паравеслування, удосконалюється система класифікації спортсменів за ступенем ураженості органів та систем, в змаганнях додаються нові класи човнів. Відмічено гендерну рівність у категоріях змагань, за 10 років зросла кількість учасників змагань серед спортсменів-жінок (на 89 %); збільшилося кількість жіночих екіпажів (на 73 %). Досліджено тенденцію зростання ролі телебачення та мережі Інтернет у розвитку веслувальних видів спорту: кількість переглядів на YouTube зросла з 90784 (2010 р.) до 1076800 (2019 р.); у 2010 році спостерігалося 8,6 млн. переглядів сторінок сайту FISA, в 2019 р. – більше 25 млн. В програми олімпійських ігор впроваджуються більш видовищні дисципліни веслувального спорту (екстремальний слалом), розглядається включення в програму 3-х класів човнів з прибережного веслування. Розвиваються «універсальні» види веслування, які не потребують особливих природних умов (веслування на SUP-борді; веслування Ва’а). Визначена підвищена увага щодо безпеки проведення тренувань та змагань спортсменів у зв’язку з появою екстремальних видів веслування (рафтинг, фристайл, екстремальний слалом, швидкісний спуск, океанські перегони та ін). Спостерігається співпраця міжнародних веслувальних спортивних та екологічних організацій. Висновки. Узагальнено сучасні тенденції розвитку веслувальних видів спорту. Матеріали досліджень використано в лекційному курсі дисципліни «Практикум з веслування», при написанні навчального посібника.