Стан залучення курсантів вищих військових навчальних закладів до спортивно-масової роботи - Афонін, Вячеслав; Романчук, Сергій; Петрук, Андрій; Лойко, Орест; Романчук, Віктор; Боярчук, Олександр; Добровольський, Віктор (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
Згідно чинних документальних джерел однією з важливих складових організації фізичного виховання у вищому військовому навчальному закладі є спортивно-масова робота. Основна мета означеного процесу – залучити максимально можливу кількість курсантів (військовослужбовців) активних занять фізичними вправами у визначених формах організації. Методологія дослідження. Мета проведеного дослідження – визначити причини, що знижують якість реалізації у вищому військовому навчальному закладі спортивно-масової роботи. Для досягнення поставленої мети вирішували завдання, що передбачали таке: вивчити стан організації спортивно-масової роботи у вищому військовому навчальному закладі; проаналізувати систему організації спортивно-масової роботи в арміях розвинених країн світу; оптимізувати структуру та зміст у аспекті впровадження навчально-тренувальних занять з обраного виду спорту для курсантів 1 року навчання для формування у них ціннісного ставлення до самовдосконалення фізичної підготовленості, підвищення активності та прагнення до залучення в збірні команди навчального закладу з різних видів спорту. Для цього з використанням таких загальнонаукових методів, як аналіз, узагальнення, вивчено зміст наказів про організацію такої роботи у Збройних Силах України, результати практики її проведення у трьох вищих військових навчальних закладах. Одержання необхідних емпіричних даних забезпечило використання педагогічного спостереження, усного опитування та анкетування із залученням 500 курсантів, яке відбулося до початку їхнього навчання у вищому військовому навчальному закладі. Результати дослідження. На початку першого року навчання найбільші уподобання курсантів – це заняття боксом (13,6 %), футболом (11,4 %), рукопашним боєм (11,7 %). Залучення до занять обраним видом спорту всіх курсантів сприятиме підвищенню їхньої активності в поліпшенні особистої фізичної підготовленості. Одним із провідних чинників, що визначає реалізацію курсантами фізичної активності у позанавчальний час, є посилення в них відповідної мотивації. Висновки. Практика організації та проведення спортивно-масової роботи у вищому військовому навчальному закладі засвідчила: низький стан залучення курсантів до спортивної діяльності; відмінний від необхідного стан контролю за фізичною активністю курсантів у вільний від навчання час; низьку мотивацію курсантів до здійснення такої активності; несформована система їхнього стимулювання до занять певним видом спорту.