Кореляційна структура координаційної підготовленості підлітків 13–14-ти років чоловічої статі, які займаються екстремальними видами рухової активності - Іванишин, Ірина; Випасняк, Ігор; Ковальчук, Лідія; Іванишин, Юрій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
Аналіз наукової літератури показав, що останніми роками екстремальний спорт розвивається дуже бурхливо, і вчені зацікавилися феноменом характеру особистості екстремального типу, зокрема, намагаючись з’ясувати, що керує людьми, які займаються екстремальними видами рухової активності. Мета дослідження – виявити наявність кореляційних зв’язків між показниками координаційних якостей та показниками основних психічних властивостей і процесів у підлітків 13–14-ти років, які займаються екстремальними видами рухової активності (РА). Матеріали і методи. У дослідженнях взяли участь підлітки чоловічої статі віком 13–14 років (n = 47), які займаються екстремальними видами РА. Для визначення кореляційних зв’язків між показниками психічного і фізичного компонентів використовували тетрахоричний коефіцієнт кореляції та коефіцієнт взаємної зв›язаності Чупрова, для встановлення зв’язків між показниками координаційних якостей використано параметричний коефіцієнт кореляції Браве- Пірсона. Статистична обробка проводилася з використанням пакета прикладних програм Statistika 6.0. Результати. Дослідження структури координаційних здібностей досліджуваного контингенту дозволило виявити, що показники здатності до управління просторово-часовими характеристиками пов’язані з показниками локус-контролю (0,44), стійкістю уваги (-0,34), механічною (-0,34) та логічною (-0,32) пам›яттю; здатність до диференціювання просторових параметрів рухів корелює з тривожністю (0,64), локус- контролем (-0,62), стійкістю уваги (0,35) та механічною пам›яттю (-0,31); здатність до диференціювання часових параметрів руху корелює з показниками психічних властивостей (тривожності, стресостійкості та локус-контролю), а також показниками психічних процесів: механічною пам’яттю (-0,47) та стійкістю уваги (-0,38); зі здібністю до збереження статичної рівноваги корелює показник стресостійкості (-0,32), а здатністю до збереження динамічної рівноваги – показники логічної пам’яті (-0,51), стресостійкості (0,35), локус-контролю (0,37) і механічної пам’яті (-0,37); зі здатністю до загальної координованості рухів корелювали показники соціальної бажаності (0,49), механічної пам›яті (0,35) та локус-контролю (-0,32). Висновки. Інтегральний показник координаційних здібностей представлений провідними та фоновими показниками, що впливають і обумовлюють координаційну підготовленість підлітків 13–14-ти років, які займаються екстремальними видами РА.