СУЧАСНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ТЕХНІКО-ТАКТИЧНИХ ДІЙ ДІВЧАТ У БОКСІ - Воронцов, А. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
У запропонованій статті розглядається доцільність використання методів оцінки рівня техніко-тактичних навичок у дівчат, що займаються боксом у групах базової підготовки. При цьому відзначається та доводиться необхідність розробки окремих спеціалізованих тестів для визначення ефективності засвоєння технічних і тактичних прийомів спортсменками цієї вікової групи. Також автором надається обґрунтування змісту модуля, створеного для оцінки техніко-тактичних дій дівчат-боксерів. Мета дослідження – створення власної моделі оцінки знань та вмінь з техніки і тактики боксу для дівчат, що займаються у групах базової підготовки. Матеріал і методи дослідження. Кваліфіковані дівчата (n=10), вихованки груп базової підготовки відділення боксу ДЮСШ – 1, м. Мелітополь. Теоретичний аналіз спеціальної та наукової літератури, матеріалів мережі Інтернет, експертних оцінок та математичної статистики, систематизація та узагальнення дослідницьких даних, педагогічний експеримент. Результати дослідження. За результатами теоретичного аналізу наукової та спеціальної літератури була відзначена різноманітність методів визначення рівня техніко-тактичної підготовки у боксі. Виходячи з цього, доведена необхідність створення спеціалізованих засобів оцінки техніко-тактичних дій дівчат, що тренуються на базовому рівні. Керуючись даними теоретичного аналізу наукової та спеціальної літератури з формування спеціальних рухових вмінь та навичок, був розроблений тренувальний модуль з оцінювання технічного та тактичного розвитку дівчат. З метою отримання дослідницьких даних проводився педагогічний експеримент. Практичне застосування розробленого модуля у тестовому режимі дало матеріал для вивчення індивідуальної структури техніко-тактичних дій під час боксерського двобою, що у свою чергу дозволило визначити ступень приросту кожної вправи у системі техніко-тактичної підготовки, який наприкінці дослідження дорівнював від 9,52 %. Загальна кількість завданих у двобої ударів після експерименту зросла з 13,81 % до 22,05 %, а загальна кількість техніко-тактичних дій з 9,52 % до 23,33 %. Висновки. Розроблений модуль дає можливість визначити рівень техніко-тактичної підготовки дівчат, що тренуються у групах базової підготовки. Досвід застосування довів його практичність та зручність при упорядженні дослідження, доцільність використання на різних етапах експерименту. Перевагою вищезгаданого модуля оцінки можна вважати його структуру, користуючись якою, тренер обирає спеціальні фізичні вправи, виходячи з індивідуального рівня техніко- тактичної підготовки спортсменки.