ОЗДОРОВЧІ ТРЕНУВАННЯ ЯК ФОРМА АДАПТАЦІЇ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ ДО СТРЕСУ - Ліщук, Василь (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2009)
У статі представлено концепцію стресу, яка пояснює багато явищ, в тому числі поведінку людини в умовах рухової активності. Автор розглядає оздоровчі тренування та відповідні реакції організму на них, різноманітні функції напруження, які спрямовані на пристосування до тренувального впливу.