Історичний аналіз проблеми формування здоров’я школярів - Федірко, Анатолій; Петров, Олександр (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
Проблемам, які стосуються збереження й зміцнення здоров’я людини надавалося важливе значення за всіх часів людського розвитку. У працях видатних філософів, вчених, педагогів античності й Середньовіччя чітко простежується динаміка поглядів від визнання самооцінності здоров’я людини через встановлення взаємозв’язків і взаємовпливів її фізичного й психічного здоров’я до визначення шляхів, засобів і методів попередження хвороб і свідомого формування здорового способу життя.