Фізична активність та імунологічна резистентність і темпи старіння організму: науковий огляд - Совтисік, Дмитро; Зданюк, Вадим (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
Розкрито сучасний стан проблеми впливу фізичних навантажень на імунну систему та темпи старіння організму. Обговорюється роль імунної системи у підтриманні фізичної працездатності та адаптаційного потенціалу організму спортсменів. Рівень ефективності системи імунного захисту організму знаходиться в прямій залежності від можливостей споживання кисню. Ця залежність розкриває найважливішу роль активних форм кисню в процесі життєдіяльності. Вважається, що продукція активних форм кисню – основний фактор сприяючий пошкодженню клітин і лімітуючий тривалість життя індивіда.