Вплив несприятливих факторів як підстава для проектування уроку фізичної культури - Петров, Андрій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
У статті розглянуто питання про передурочну діагностику учителем деяких факторів здоров’я школярів. Розкривається зв’язок цих факторів з самопочуттям і станом здоров’я учнів. Якщо поява несприятливих факторів набирає стійкої тенденції, то це стає передумовою для перегляду учителем намічених планів проведення занять.