Фізичне виховання як невід’ємна складова національного виховання у педагогічній системі С. Русової - Ковальчук, Геннадій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
У статті розкриваються педагогічні погляди С. Русової на проблему фізичного виховання як змістової складової українського національного виховання. Автор акцентує увагу на думки вченої щодо змісту, завдань, засобів фізичного виховання у тісному взаємозв’язку з духовним, моральним, трудовим, естетичним з метою гармонійного розвитку особистості.