Погіршення здоров’я молодших школярів внаслідок втоми від розумової діяльності - Клюс, Олена; Дорош, Валерій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
У даній статті розглянуто питання виникнення причин втоми від розумової діяльності у школярів та засоби її запобігання. Встановлено також, що успішне вирішення означених завдань значною мірою залежить від ефективності фізичного виховання, реалізованого в урочній і позаурочних формах занять. Водночас важливим є формування змісту цих занять, що передбачає використання нетрадиційних для фізичного виховання засобів, найефективніший розподіл у тижні перших та врахування побажань й індивідуальних особливостей учнів.