Прогнозування точності побудов руху у спортивних іграх з урахуванням коригувань просторово-часових параметрів - Арзютов, Геннадій; Гуска, Михайло; Гуска, Марія (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2011)
Стаття присвячена аналізу точності побудови руху при виконанні штрафного кидка в баскетболі. Аналізувалася відкрита система: спортсмен, м’яч, кошик. Аналіз проводився на основі сучасної теорії побудови рухів з урахуванням коригувань, якій вносився руховим аналізатором. Провідна роль рухового аналізатора в координації м’язової діяльності бачиться у тому, що, м’язове почуття стає вимірником або дробовим аналізатором простору і часу. Кинестетичні клітини рухового аналізатора мають властивості зв’язуватися з усіма клітинами кори. Відповідність рухового результату із заданим можливо за умови, якщо ЦНС матиме в розпорядженні постійну точну інформацію з боку численних аналізаторів, отримувати безперервну сигналізацію про протікання певних змін в переміщуваному органі, а така інформація забезпечується, передусім, пропріорецепторами.