ПОРІВНЯННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ДІВЧАТ – МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ТА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПЕРШОГО РОКУ НАВЧАННЯ У ВІЙСЬКОВИХ АКАДЕМІЯХ - Слюсарчук, В.; Марчук, В.; Марчук, Д. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Вивчали значення показників загальної фізичної підготовленості дівчат – майбутніх офіцерів різних воєнізованих формувань України під час першого року навчання у відповідній військовій академії. Мета дослідження полягала у встановленні наявності або відсутності статистично значної розбіжності у значеннях показників загальної фізичної підготовленості дівчат – майбутніх офіцерів-прикордонників та майбутніх офіцерів Збройних сил України під час першого року навчання у відповідній військовій академії. Матеріал і методи. У дослідженні взяло участь 108 дівчат 17–18 років. На початку і наприкінці навчального року визначали результати у тестах, що дозволяли оцінити стан розвитку рухових якостей та були показниками загальної фізичної підготовленості дівчат. Такими якостями були: сила м’язів-згиначів кисті, статична силова витривалість, швидкісні якості, вибухова сила м’язів нижніх кінцівок, рухливість у поперековому відділі хребта, координація в циклічних локомоціях, аеробна витривалість. Використані тести відповідали наявним метрологічним вимогам і рекомендувалися практикою фізичного виховання. Результати. Результати тестування свідчили про існування спільних ознак та особливостей у змінах показників загальної фізичної підготовленості дівчат – майбутніх офіцерів-прикордонників і Збройних сил України протягом першого року навчання у військових академіях. Висновки. Одержані дані необхідно враховувати при формуванні та реалізації змісту фізичного виховання дівчат – майбутніх офіцерів-прикордонників і Збройних сил України. На підставі одержаних даних доцільно оптимізувати нормативи оцінки фізичної підготовленості дівчат та конкретизувати ту частину змісту фізичного виховання, що пов’язана з майбутньою професійною діяльністю.