РІВЕНЬ РОЗВИТКУ СИЛОВИХ ЯКОСТЕЙ УЧНІВ 12–13 РОКІВ - Кузьменко, І. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Однією зі складових фізичної підготовленості є рівень розвитку м’язової сили, яка є базовою якістю для ефективного виконання різних видів рухової діяльності. В процесі фізичного виховання важливо забезпечити необхідний рівень силової підготовленості учнів, оскільки силові здібності є запорукою гармонійного, всебічного розвитку школярів, сприяють більш ефективному та правильному формуванню рухових умінь і навичок, є основою для розвитку інших фізичних якостей. Тому визначення рівня розвитку силових якостей школярів основної школи є актуальним питанням і потребує вивчення. Мета: визначити рівень розвитку силових якостей у школярів 7–8 класів. Матеріал і методи: у дослідженні брали участь 56 учнів 7–8 класів закладу загальної середньої освіти. Під час проведення дослідження застосовувалися такі методи як теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування та методи математичної статистики. Результати: рівень розвитку силових якостей школярів середніх класів визначався за показниками сили м’язів рук, черевного пресу та швидкісно-силових якостей. Використовувалися нормативи навчальної програми з фізичної культури та тести, запропоновані Л.П. Сергієнко. Представлене порівняння даних розвитку силових якостей у статевому, віковому аспектах та з відповідними нормами. За результатами проведеного дослідження, встановлено, що контингент досліджуваних учнів має недостатній рівень розвитку силових якостей. Висновки: у статевому аспекті встановлено, що показники рівня розвитку силових якостей хлопців 12–13 років вищі, ніж дівчат; з віком результати школярів середніх класів підвищуються; порівняння з відповідними нормами виявило, що результати учнів відповідають «середньому» рівню, що вказує на необхідність цілеспрямованого педагогічного впливу в напрямку комплексної силової підготовки учнів основної школи. Однією зі складових фізичної підготовленості є рівень розвиткум’язової сили, яка є базовою якістю для ефективного виконаннярізних видів рухової діяльності. В процесі фізичного вихованняважливо забезпечити необхідний рівень силової підготовленостіучнів, оскільки силові здібності є запорукою гармонійного, всебічногорозвитку школярів, сприяють більш ефективному та правильномуформуванню рухових умінь і навичок, є основою для розвитку іншихфізичних якостей. Тому визначення рівня розвитку силових якостейшколярів основної школи є актуальним питанням і потребує вивчення.Мета: визначити рівень розвитку силових якостей у школярів7–8 класів. Матеріал і методи: у дослідженні брали участь 56 учнів7–8 класів закладу загальної середньої освіти. Під час проведеннядослідження застосовувалися такі методи як теоретичний аналіз іузагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестуваннята методи математичної статистики. Результати: рівень розвиткусилових якостей школярів середніх класів визначався за показникамисили м’язів рук, черевного пресу та швидкісно-силових якостей.Використовувалися нормативи навчальної програми з фізичноїкультури та тести, запропоновані Л.П. Сергієнко. Представленепорівняння даних розвитку силових якостей у статевому, віковомуаспектах та з відповідними нормами. За результатами проведеногодослідження, встановлено, що контингент досліджуваних учнів маєнедостатній рівень розвитку силових якостей. Висновки: у статевомуаспекті встановлено, що показники рівня розвитку силових якостейхлопців 12–13 років вищі, ніж дівчат; з віком результати школярівсередніх класів підвищуються; порівняння з відповідними нормамивиявило, що результати учнів відповідають «середньому» рівню,що вказує на необхідність цілеспрямованого педагогічного впливу внапрямку комплексної силової підготовки учнів основної школи.