ACTIVE TOURISM AS A COMPONENT OF PHYSICAL EDUCATION SYSTEM OF STUDENT YOUTH - Vypasniak, I.; Ivanyshyn, I.; Lutsky, V.; Protsyshyn, N. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Аналіз спеціальних джерел показав, що в Україні традиційно популярним і розвиненим є активний туризм як вид дозвілля та змагальної діяльності серед різних верств населення. Значні туристичні та рекреаційні ресурси Карпатського регіону роблять досить актуальними дослідження щодо впровадження засобів туризму в систему фізичного виховання учнівської молоді. Мета дослідження – вивчити ефективність використання засобів активного туризму у системі фізичного виховання учнівської молоді Карпатського регіону. Матеріали і методи. Аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури й джерел мережі Інтернет, а також статистичних звітів 5-ФК управління фізичної культури і спорту, звіту роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді (УДЦНПВКТУМ) за 2019 рік проводили з метою визначення проблемних питань із впровадження та використання засобів активного туризму у процесі фізичного виховання учнівської молоді; соціологічні методи (опитування за розробленим авторським опитувальником «Мої захоплення в туризмі»); статистичні методи. Результати. Встановлено, що в Карпатському регіоні існує 551 гурток з видів активного туризму, до яких залучено 8439 учнів закладів загальної середньої освіти. Найбільш масовими видами спортивного туризму серед учнівської молоді є пішохідний туризм, з якого функціонують 242 (35,1 %) гуртки, юних туристів-краєзнавців – 134 гуртки (19,4 %) та Школа безпеки (юні рятувальники), яких налічувалося 114 гуртків (16,5 %). Висновки. Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що в на території Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської і Чернівецької областей на базі обласних державних центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді створені належні умови для залучення учнівської молоді до занять різними видами активного туризму.