ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ ПЕРШОГО КУРСУ - Фотинюк, В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
У статті проаналізовано динаміку зміни рівня фізичної підготовленості студентів першого курсу вищого освітнього закладу (ВОЗ). різних років навчання з використанням нормативів щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України. Мета дослідження визначити і порівняти рівень фізичної підготовленості студентів першого курсу вищого освітнього закладу (ВОЗ) різних років навчання з використанням нормативів щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України. Методологія дослідження. У досліджені взяли участь студенти першого курсу вищого освітнього закладу (ВОЗ) 2017–2019 років навчання (n=408; 408 юнаків). Вік учасників дослідження складав 17–20 років. Результати роботи та ключові висновки. Результати аналізу дослідження вказали на найслабші сторони фізичної підготовленості студентської молоді. Встановлено, що рівні фізичної підготовленості у більше 90,44 % студентів першого курсу мають низький рівень, що відповідає оцінці незадовільно. Отримані результати аналізу дослідження підтверджують тенденцію до погіршення фізичної підготовленості студентської молоді. Для переважної кількості студентів вимоги щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України, як методу контролю за їхньою фізичною підготовленістю, непосильні. Результати оцінювання якісної фізичної підготовки студентів показали, що переважна більшість із них оцінена на «незадовільно». Це свідчить про необхідність вдосконалення в процесі фізичного виховання учнів, студентів розробки програми з фізичного виховання з акцентом на оздоровчу спрямованість і фізичного самовдосконалення. Тестування за нормативами без урахування показників фізичного розвитку не сприяють мотивуванню студентів до подальших занять фізичними вправами.