тренувальОПТИМІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ВІЙСЬКОВИХ П’ЯТИБОРЦІВ В УМОВАХ НЕДОСТАТНЬОГО НАВЧАЛЬНО-МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Ленарт, Д.; Романчук, С.; Андрес, А.; Лесько, О.; Романів, І. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
В умовах руху України до Європейського Союзу змінюються і розширюються функції Збройних сил, щоб вони могли відповідати зразкам НАТО. У процесі цих змін відбувається відродження деяких військово-спортивних багатоборств, серед яких особливе місце посідає військове п’ятиборство. Питанням військових багатоборств досліджували наступні науковці: А. С. Андрес, М. М. Линець, О. В. Ролюк, Є. Н. Приступа та С. В. Романчук, інші, але їхні дослідження стосувалися інших видів багатоборств, підготовка спортсменів яких суттєво відрізняється від підготовки військових п’ятиборців. Мета дослідження – удосконалення процесу підготовки військових п’ятиборців з використанням специфічних тренувальних засобів із визначення їх впливу на розвиток фізичних якостей і військово-прикладних рухових навичок. Методи. Під час дослідження використано такі методи: аналіз літературних джерел, педагогічні, медико-біологічні, математичної статистики. Результати. Навчально- тренувальний процес підготовки військовослужбовців із військового п’ятиборства будується не так на суворих наукових рекомендаціях, як на багаторічному досвіді та рекомендаціях тренерів-практиків інших видів військово-прикладних багатоборств. Висновки. Підтверджено ефективність запропонованої авторської програми. Програма дала змогу підвищити рівень розвитку фізичних якостей і функціональних можливостей та рівень сформованості військово-прикладних рухових навичок і майстерності у виконанні технічно складних вправ військового п’ятиборства. Напрямом подальших досліджень є перспектива перевірки ефективності застосування адаптованих засобів військового п’ятиборства під час підготовки курсантів закладів вищої освіти з метою підвищення їх фізичної підготовленості.