ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ПРАКСЕОЛОГІЧНОГО КОМПОНЕНТА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФІТНЕС-ТРЕНЕРІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Імас, Є.; Василенко, М. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Здійснена спроба вирішити проблему діагностики сформованості професійної компетентності майбутніх фітнес-тренерів, зокрема ії праксеологічного компонента, у закладах вищої освіти. Мета дослідження полягає в розробці та апробації діагностичного інструментарію для визначення рівня сформованості праксеологічного компонента професійної компетентності майбутніх фітнес-тренерів у закладах вищої освіти. Було використано наступні методи дослідження: дедуктивний, аксіоматичний, гіпотетико-дедуктивний, індуктивний методи; методи описової статистики, методи порівняння номінальних даних (критерій однорідності χ2 Пірсона). Учасниками були студенти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, з яких було сформовано контрольну (n=78) та експериментальну (n=79) групи. Експериментальна група навчалася за спроектованою моделлю системи професійної підготовки майбутніх фітнес-тренерів у закладах вищої освіти. Результати. Розроблена нами «Діагностична карта оцінювання сформованості професійної компетентності майбутніх фітнес-тренерів» передбачала оцінку сформованості шести спеціальних субкомпетентностей, що відображають основні професійні функції фітнес-тренера. Застосування зазначеної вище методики дозволило зробити висновок про те, що наприкінці експерименту спостерігається достовірна різниця в прирості результатів в експериментальній групі у порівнянні з контрольною, про що свідчить значення критерію Пірсона: χ2 емп. = 43,56 (χ2 кр. = 5,99). Позитивна динаміка сформованості праксеологічного компонента професійної компетентності майбутніх фітнес-тренерів підтвердила ефективність впровадження в освітній процес системи професійної підготовки майбутніх фітнес-тренерів. Висновки. Діагностика праксеологічного компонента професійної компетентності майбутніх фітнес-тренерів, яка формується в закладах вищої освіти дозволяє визначити ступінь здатності фахівців до здійснення ефективної професійної діяльності та складає необхідний обсяг професійних умінь та навичок (спеціальних професійних компетентностей) з надання фітнес- і рекреаційних послуг різним групам населення.