ZJAWISKA JĘZYKOWE W SCHIZOFAZJI DZIECIĘCEJ - Jałowiecka-Frania, A. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
W artykule poruszono zagadnienia związane z zaburzeniami językowymi i treściowymi w schizofazji. Szczególną uwagę zwrócono na charakterystyczne dla schizofazji zjawiska takie, jak np.: ubóstwo mowy, ubóstwo treści, natłok mowy, mowa roztargniona, uskokowość, zbaczanie wypowiedzi, rozkojarzenie, nielogiczność, neologizmy, przybliżenie słowne, drobiazgowość, utrata celu, perseweracje, echolalia, blokowanie, mowa sztuczna.