ДИНАМІКА ЗМІН У МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОМУ СТАНІ ТА ЗДОРОВ’Ї ВОЛЕЙБОЛІСТОК ЗА ПЕРІОД ФОРМУВАЛЬНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Ковальчук, А. А.; Ковальчук, О. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
У статті висвітлено динаміку змін морфофункціонального стану та здоров’я волейболісток за період формувального педагогічного експерименту. Проаналізовані питання здоров’я, фізичного роз- витку і функціонального стану студентської молоді. З’ясовано зна- чну роль морфофункціонального стану в технічній підготовці сту- денток-волейболісток. Доведено, що антропометричні дані тісно пов’язані з усіма системами організму та несуть значну інформацію про індивідуальний розвиток людини. Розкрито доцільність занять спортивними іграми підтверджено низкою експериментальних досліджень. Доведено, що така організація занять позитивно впливає на високі показники фізичного розвитку та фізичної підготовленос- ті студентів. Позитивний вплив на зняття розумової втоми, на стан серцево-судинної системи та рівня фізичної підготовленості був ви- явлений у студентів, які упродовж навчання у закладах вищої освіти займалися спортивними іграми. Проаналізовані зміни у показниках соматичного здоров’я, яке оцінювалась за методикою Г. Л. Апана- сенка, виявлено, що в більшості волейболісток експериментальної групи відбулися суттєві позитивні зміни, проте середні значення ЕГ і КГ відповідали нормам для осіб досліджуваного віку. Доведено, що запропоновані форми, засоби й методи експериментальної ме- тодики виявилися досить ефективними, тому можна пропонувати для впровадження у практику фізичного виховання на заняттях зі студентами спортивних відділень закладів вищої освіти. Наприкін- ці педагогічного експерименту порівняльний аналіз отриманих ре- зультатів першого та другого етапів досліджень морфофункціональ- ного стану студенток як експериментальної, так і контрольної груп наприкінці формувального експерименту не виявив значних змін (р > 0,05), виняток становлять тільки показники функціонального стану ЖЄЛ та динамометрії сильнішої руки, де волейболістки обох груп досягли значних результатів, з абсолютною перевагою експе- риментальної групи – р < 0,001 і р < 0,01. Результати дослідження підтверджують значну роль морфофункціонального стану в техніч- ній підготовці студенток-волейболісток.